Veelgestelde vragen over ballonvaren

Staat jouw vraag hier niet tussen, neem dan contact met ons op.

Wij staan jou graag te woord!

Ballonvaart arrangement

Al onze ballonvaarten zijn inclusief

  • Een Warm Welkom: Jouw exclusieve ervaring begint met een persoonlijk ontvangst door onze vriendelijke crew en professionele begeleiding;
  • Vluchtdatum naar keuze;
  • Keuze uit ochtend- of avondvaart;
  • Passagiersverzekering;
  • Vergunningen en licenties;
  • De tickets zijn vrij overdraagbaar en 2 jaar geldig;
  • Btw, reservering- en administratie kosten;
  • Een onvergetelijke ervaring!

Wij krijgen vaak de vraag of een ballonvaart ook te combineren is met champagne, eten, of een overnachting. Heb je aanvullende wensen, neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee!

Ballonvaartweer: wat zijn de ideale condities?

De weersomstandigheden moeten tijdens de ballonvaart globaal aan de volgende condities voldoen:

  • Windkracht 2 á 3 aan de grond, zodat we veilig kunnen starten en landen
  • Droog, wel zo prettig natuurlijk!
  • 5 km zicht of meer
  • De wolken moeten hoger dan 300 meter zijn zodat we ook hoger kunnen varen
  • Geen buien en onweer in de omgeving
  • In Nederland is het weer op ongeveer 100 dagen per jaar geschikt voor het maken van een mooie en veilige ballonvaart

De geschiedenis van de ballonvaart

Wilt u weten hoe ballonvaren is ontstaan?

Bekijk hier de blog.

Geplande ballonvaarten

Door ons ruime aanbod, kun je zelf een datum naar voorkeur doorgeven en dan kijken wij of deze beschikbaar is.

Zodra je jouw ticket of cadeaubon in bezit hebt, kun je een afspraak maken. Dit doe je door contact op te nemen via ons contactformulier, telefonisch of via e-mail en jouw voorkeursdatum door te geven. Je kunt hierbij ook aangeven of je in de ochtend of avond wilt varen.

Hoe bestuur je een luchtballon?

Veel mensen vragen aan ons hoe een luchtballon nu precies bestuurd wordt. Om deze reden besloten wij om hier een blog over te schrijven. Lees snel verder om te ontdekken hoe bijzonder het besturen van een luchtballon eigenlijk is.

Bekijk hier de blog.

Hoe daalt een luchtballon?

Aan de bovenzijde van de luchtballon zit een groot gat wat wordt afgedicht met een zogenaamde parachute. Met een bedieningslijn welke door meerdere katrollen naar de mand loopt kan de piloot hiermee warme lucht uit de ballon laten ontsnappen om de ballon te laten dalen.

Hoe gaat de landing van een luchtballon?

Het ene moment geniet je nog van de serene stilte hoog in de lucht, een paar minuten later raakt de ballonmand het aardoppervlak weer en hobbel je soms nog wat meters door een weiland voordat de ballon tot stilstand komt. De ballon en de mand zijn gebouwd voor een veilige vaart en een veilige landing. Tijdens de landing neem je de landingspositie in, die de piloot aan je uitlegt en volg je zijn instructies op. Voor veel mensen is de landing een van de leukste onderdelen van de ballonvaart.

Hoe heet iemand die een luchtballon bestuurd?

De bestuurder van een luchtballon wordt vaak een ballonvaarder of piloot genoemd.

Om een luchtballon te mogen "besturen" moet een ballonvaarder in het bezit zijn van een geldig brevet. 

De opleiding tot commercieel luchtballon piloot bestaat uit drie onderdelen, te weten

  • Medische goedkeuring
  • Theoretische kennis
  • Praktijk kennis ballonvaren

De theoretische kennis bevat de volgende onderdelen

  • Meteorologie
  • Navigatie
  • Communicatie
  • Human performance
  • Vliegvoorschriften
  • Luchtballon techniek
  • Radio telefonie

Hoe hoog gaat een luchtballon?

Dat varieert. Soms komen we tijdens de ballonvaart wel tot 1000 meter, maar dat hangt af van de lucht, de plaats en de tijd van het jaar. Maar ook op een hoogte van slechts een paar honderd meter is het uitzicht al geweldig en kun je kilometers ver weg kijken.

Hoe laat nemen jullie op de dag van de ballonvaart contact met mij op?

Dit is afhankelijk van de gereserveerde datum. Zodra je een datum hebt gereserveerd, geven wij ook de tijd van het contactmoment door.

Hoe lang duurt een ballonvaart?

Het hele programma van ontvangst tot terugkomst op de startlocatie duurt ongeveer 3 tot 4 uur. 

Hoe snel gaat een luchtballon?

Een luchtballon vaart met de wind mee, dus de snelheid is in principe hetzelfde als de windsnelheid. Bij teveel wind varen we niet, en gemiddeld is de snelheid aan de grond zo'n 5 a 15 km per uur.

Hoe stijgt een luchtballon op?

Met een grote ventilator wordt lucht in de luchtballon geblazen. Een gasbrander verwarmt vervolgens de lucht in de ballon. De ballon bevat dan na een tijdje warme lucht. Omdat warme lucht lichter is dan koude lucht stijgt de ballon op.

Hoe ver komt een luchtballon?

Soms vaart een ballon maar een relatief korte afstand en soms zelfs wel 30 kilometer. Hoe ver je komt hangt onder andere af van de windrichting, windkracht en de hoogte die de ballon bereikt. Het is ook afhankelijk van het vinden van een geschikte landingslocatie door de piloot.

Hoe veilig is een luchtballon?

Een ballonvaart is net zo veilig als vliegen.


Ballonvaren is net zo veilig als vliegen in een vliegtuig. BOllooning voldoet aan alle door EASA en Nederlandse overheid gestelde eisen.

Voor het veilig kunnen genieten van een ballonvaart zijn de weersomstandigheden waaronder gevaren wordt doorslaggevend. Als een ballonvaart door het weer niet kan worden uitgevoerd dan is dat altijd in het belang van de veiligheid en kun je kosteloos een nieuwe afspraak maken.

BOllooning staat constant in contact met meteorologen van het KNMI die gespecialiseerd zijn in de weersvoorspellingen voor de ballonvaart. Ook tijdens uw ballonvaart wordt de actuele weerssituatie continu gemonitord zodat u zorgeloos over het Nederlandse landschap kunt zweven.

Wist u dat de autorit naar de startlocatie statistisch gezien vele malen onveiliger is?

Hoogtevrees in een luchtballon?

Anders dan dat je misschien zou verwachten heb je in een luchtballon geen hoogtevrees. Vind je de ballonvaart toch een beetje spannend? Wij stellen je graag gerust.

Ik heb een medische aandoening. kan ik wel ballonvaren? 

Bij ballonvaren staat veiligheid altijd voorop. Veiligheid van jezelf maar ook die van de andere passagiers. Heb je een medische aandoening die door het ballonvaren kan verergeren of die een veilige ballonvaart verhindert? Of twijfel je of het medisch verantwoord is om te gaan ballonvaren? Vraag dan eerst advies aan een arts. Heb je een ernstige aandoening of heb je pas een een zware operatie ondergaan? Vaar dan niet. Wij vragen je om alle aandoeningen te melden die jouw veiligheid of die van de andere passagiers in gevaar zouden kunnen brengen. In sommige gevallen kunnen wij een verklaring van uw arts of specialist vragen waarin staat dat het veilig is om te ballonvaren.

Is een ballonvaart in de ochtend en avond mogelijk?

Ballonvaren is de eerste (v.a. zonsopkomst) en de laatste twee uur (tot zonsondergang) van de daglichtperiode mogelijk. Overdag verwarmt de zon de aarde. Daardoor wordt de lucht boven het aardoppervlak verwarmd en ontstaan er bellen met opstijgende lucht (thermiek). Deze bellen met warme opstijgende lucht zorgen ervoor dat de vaarhoogte van de ballon niet meer veilig te controleren is door de piloot. In de ochtend en avond is de zon minder sterk en daardoor dooft de thermiek uit. Ideale omstandigheden voor een veilige ballonvaart.

 

Zie ook Ballonvaren.

Kan het te warm zijn voor een ballonvaart?

De temperatuur heeft ook nog wat te zeggen. De ballon vaart doordat de temperatuur in de ballon hoger is dan de temperatuur buiten de ballon. In een hete zomer is het later op de avond vaak nog 30 graden bij vertrek van de ballon. Dat betekent automatisch dat er veel meer gas gebruikt moet worden om de temperatuur hoger te houden en dat het gewicht dat door de ballon getild kan worden veel lager is dan op een koude avond. Dat houdt dus in dat we soms passagiers moet teleurstellen omdat we het gewicht niet kunnen vervoeren als het te heet is.

Kan ik ballonvaart maken als ik mindervalide ben ?

Natuurlijk doen we ons best om ook mensen die mindervalide zijn de unieke ervaring van een ballonvaart te laten beleven. Heb je een lichamelijke beperking? Overleg dan met ons voordat je een ticket boekt. Op die manier kunnen wij je optimaal adviseren over de mogelijkheden van een prettige maar ook veilige ballonvaart. Ook stel je ons daarmee in staat om eventuele aanpassingen te doen of voorzorgsmaatregelen te nemen. De veiligheid van jou en alle andere passagiers staat uiteraard altijd voorop. 

Kan ik een huwelijksaanzoek combineren met een ballonvaart?

Romantische luchtballonvaart voor 2.

Een ultieme manier om uw aanstaande ten huwelijk te vragen is in de luchtballon. Wij hebben hierin verschillende mogelijkheden. We maken er graag iets heel er graag iets speciaals van. Bij een ballonvaart waarbij er een huwelijksaanzoek wordt gedaan zijn er behalve de ballonvaarder geen andere mensen aanwezig in de ballon. De ballon is dan even voor jullie en ideaal om te genieten van het mooie uitzicht maar vooral van elkaar. Na of tijdens de vaart is er champagne.

Kan ik ook mijzelf opgeven als ballooncrew?

Jazeker, wij zijn altijd op zoek naar mensen die dezelfde passie hebben als wij. 

Bekijk hier de blog.

Krijg ik bericht op de reserveringsdag?

Ja, je ontvangt een telefoontje van ons en bij geen gehoor, zullen wij je een e-mail of WhatsApp sturen. Dit is ook het moment dat we de exacte tijden en locatie doorgeven.

Mag ik meehelpen met het opbouwen van de luchtballon?

Natuurlijk, graag zelfs! Het is fijn als er extra handen zijn om de ballon op te bouwen en af te breken.

Mag je in een luchtballon als je zwanger bent?

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Om alle eventuele risico's te vermijden, stel uw ballonvaart uit tot na jouw zwangerschap.
Ben je al in het bezit van tickets? We verlengen deze graag voor je. 

Mogen kinderen een ballonvaart maken?

Kinderen zijn welkom, wel adviseren we een lengte van minimaal 1,25 m, zodat ze goed over de rand van de mand kunnen kijken en ook van het uitzicht kunnen genieten. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten voor hun eigen veiligheid begeleid worden door een volwassene. Ballonvaren is dus mogelijk voor heel het gezin en/of familie.

Speelt gewicht een rol bij ballonvaren?

Jazeker!

Maximaal Gewicht: Het totale gewicht van de passagiers en de piloot mag niet het maximale draagvermogen van de ballon overschrijden. Dit is essentieel voor de veiligheid en de prestaties van de ballon.

Verdeling van Gewicht: Het gewicht moet gelijkmatig over de mand worden verdeeld om de stabiliteit tijdens de vlucht te waarborgen.

Weersomstandigheden: Zwaardere ladingen kunnen de controle over de ballon bemoeilijken, vooral bij minder gunstige weersomstandigheden.

Wij vragen onze passagiers voor de vaart een vragenlijst in te vullen en vragen hierbij ook om jouw gewicht. Wees dus eerlijk! Zo zorgen wij ervoor dat iedereen een veilige en plezierige ervaring heeft.

Als het gewicht significant afwijkt, kunnen wij besluiten de toegang te weigeren om veiligheidsredenen.

Tot welke leeftijd mag je in een luchtballon?

Ballonvaren is geschikt voor iedereen. 
Leeftijd speelt geen rol bij een ballonvaart. 

Toeschouwers & uitzwaaiers bij een ballonvaart

Iedereen is welkom! Het is een belevenis om mee te maken en om van dichtbij te zien hoe de ballon vertrekt met passagiers.

Vaart de luchtballon over mijn huis?

Hoe stuur je met een luchtballon? Een luchtballon kan niet sturen. We snappen dat een unieke ervaring nog unieker wordt als je over jouw eigen huis heen komt. Maar dat kunnen we helaas niet garanderen. Simpelweg omdat we afhankelijk zijn van de windrichting.

Vaart of vliegt een luchtballon?

Een luchtballon vliegt niet zoals een vliegtuig, maar vaart zoals een boot. Dat klinkt misschien wat gek, maar dat is het niet. Een luchtballon heeft immers geen aandrijving nodig, maar stijgt op door zijn gewicht met warme lucht lichter te maken dan de koudere omgevingslucht en ‘vaart’ vervolgens op de koudere lucht verder. Net zoals een boot die drijft en blijft varen, omdat hij lichter is dan het water in de omgeving. Een vliegtuig maakt gebruik van luchtstromingen en drukverschillen om te kunnen vliegen, wat een totaal ander principe is dan dat van een luchtballon.

Vervoer na de Vaart: comfortabel terug naar de startlocatie

Op de dag zelf kom je met eigen vervoer naar de startlocatie, waarna we de ballonvaart gaan starten.

Wij vinden we het belangrijk dat jouw ballonvaart niet alleen een onvergetelijke ervaring is, maar ook een comfortabele en zorgeloze ervaring van begin tot eind. Na de vlucht zorgen wij ervoor dat u veilig en ontspannen teruggebracht wordt naar de startlocatie.

Hier zijn geen extra kosten aan verbonden!

Waar landt een luchtballon?

De piloot is afhankelijk van de wind. Je weet dus niet van tevoren waar Je precies landt. Na verloop van tijd, gaat de piloot zoeken naar een geschikte plek om te landen. De crew volgt de ballon tijdens de vaart en komt dus kort na de landing aan op de landingslocatie.

Waar stijgen luchtballonnen op?

Een luchtballon vaart met de wind mee. Afhankelijk van de windrichting, snelheid en beschikbaarheid van startvelden kiest de piloot de beste startlocatie of ook wel opstijgplaats genoemd, zodat je zorgeloos van een veilige ballonvaart kunt genieten. 

Wanneer gaat een ballonvaart niet door?

Of een ballonvaart door kan gaan hangt af van het verwachte weer tijdens jouw vaart en de start- en landingsmogelijkheden.

In overleg met het KNMI besluiten de piloot of een ballonvaart wel of niet door kan gaan. Jouw veiligheid staat daarbij voorop.

Wat is het beste seizoen voor een ballonvaart?

Een vraag die we vaak krijgen is of we ook in december, rond de kerst en/of winter varen.

Ballonvaren zou in principe het gehele jaar kunnen, maar is toch seizoengebonden. In Nederland loopt het seizoen, afhankelijk van de weersomstandigheden, in grote lijnen van maart tot en met oktober.

Wij zijn ook afhankelijk van de passagiers. Omdat het in de wintermaanden vroeg donker is en pas laat licht moeten de mensen nog werken als de piloot zijn vaart zou willen doen. Er zijn in de donkere maanden dus te weinig passagiers om een ballonvlucht uit te voeren.

Daarnaast is het slechte weer, mist, regen en onweer vaak een spelbreker in die maanden.

In verband met klimatologische omstandigheden kan in de periode van maart tot en met oktober alleen tot twee uur na zonsopkomst en 's avonds vanaf twee uur voor zonsondergang worden ballongevaren. In de periode van november tot en met maart kan gedurende de hele dag worden ballongevaren.

Wat zijn de verzameltijden bij een ballonvaart?

Op de dag zelf wordt er contact opgenomen en hoor je of de ballonvaart doorgaat, hoe laat we je verwachten en welke startlocatie het is geworden.

Zie ook Reserveren & verzameltijden.

Welke kleding trek ik aan tijdens een ballonvaart?

Ballonvaren is een buitenactiviteit, je kunt dus wat vies of nat worden. Daarom de volgende tips:

  • Trek kleding aan die ook vies mag worden;
  • Trek geen kleding aan die makkelijk brandt;
  • Draag stevige schoenen, slippers en hakken zijn niet toegestaan!
  • Neem een pet mee om je te beschermen tegen de warmte van de branders.

Tijdens de vaart zul je het in de luchtballon zeker niet koud hebben door de warmte van de branders. Na de vaart gaat de zon snel onder en ook bij een ballonvaart met warm weer, kan een dunne jas of trui prettig zijn

Wil je zelf een luchtballon knutselen?

In onze blog hebben we aantal leuke ideen om een zelf een luchtballon te maken.

Bekijk hier de blog.